Bach virágesszenciák hatása

Bach virágterápiaBach virágterápia hatás

“Életünk minősége személyiségünk és lelkünk összhangjától függ”

                Dr. Edwrd Bach

 

 Milyen élethelyzetbe érdemes Bach virágesszenciákat szedni ?

Minden jellegű negatív  kedélyállapot változás idején javasolhatóak a Bach cseppek szedése. Ilyenek lehetnek félelem, türelmetlenség, agresszió , pánik , stressz, szorongás vagy különböző eredetű fóbiák is.

Akut esetben , amikor csupán múló érzelmi problémával állunk szembe , napi 3-4 x 4 cseppet, 2-3 hétig javasolható az adagolása a megfelelő virágkivonatnak.

Ilyen lehet pl. egy hirtelen kialakuló vita vagy veszekedés is. A virágesszenciák használatával az érzelmi zűrzavar lecsendesedik , kitisztulnak a gondolatok majd  hamarosan megnyugszunk és sikeresen elengedjük az adott élethelyzetben keletkezett problémát.

Krónikus helyzetben, amikor már hosszabb ideje fennállnak a lelki tünetek , napi 2-3 alkalommal  4-7 cseppet , ilyenkor akár 6-15 hónapon át  is szedhetőek a virágesszenciák.

Ilyenek lehetnek akár gyermekkorból hozott érzelmi problémák, önbizalom hiány vagy esetleg egy nagy feldolgozatlan fizikai trauma után keletkezett lelki válság is.Ebben az estben a pozitív irányú változás kétféle módon nyilvánulhat meg.

-kezdeti gyors javulás

-kezdeti rosszabbodás.

Ne feledjük a Bach virágterápia alatt az érzelmi zavaraink egymás után kerülnek felszínre, – hagymahéj elv szerint- és a jelen helyzetből eljuthatunk a gyökér problémáig, mely sokszor visszavezet a gyermekkorba.

Minden ember más-más módon reagálhat a virágterápiára, mivel egyedi, a  jellemünknek megfelelő módon indulhatnak el a belső változások. Egyesek  érzékeny a virágcseppekre és már a bevételkor érzik annak rezgés harmonizáló hatást, míg mások lassabban jutnak el a megfelelő felismerésig vagy  cseppek által kiváltott kiegyensúlyozó állapotig.

 

A Bach virágeszenciák  szedése idején milyen hatást tapasztalhatnak ?

kezdeti gyors javulás után , amikor valaki úgy érzi , hogy egycsapásra megoldottak az érzelmi problémái majd 2 -3 hét tájékán  egy kisebb megtorpanás érezhető. Ez teljesen normálisnak tekinthető , ilyenkor érdemes egy hét szünet után újra megkezdeni a terápiát esetleg egy másik keverékkel .

kezdeti rosszabbodás, amikor egyes tünetek akár fel is erősödhetnek , ilyenkor nem szabad abbahagyni az virágesszencia szedést, hanem javasolható, hogy kisebb adagot és ritkábban vegyen be a virágcseppekből. Ez az állapot is teljesen normálisnak tekinthető , bár ritkán fordul elő, de érdemes odafigyelni , hogy milyen érzések, melyek  ebben az időszakban  leginkább hatást gyakorolnak ránk.

Ilyenkor továbbá javasolható  egy képzett terapeuta felkeresése is !

 Mindkét estben úgynevezett válasz reakcióról van szó, melyek a kezdeti hullámzó állapot után hamarosan egy kiegyensúlyozott állapotba segítenek.

 

 Abban az estben ha nem érzünk semmilyen változást a Bach virágesszencia szedése idején .

Előfordulhat, hogy nem érzünk változást a Bach virágterápia alatt, ennek több oka is lehet:

-túl magasak voltak az elvárasaink és azt gondoltuk, hogy egycsapásra magától megoldódnak lelki problémáink ,

-nem tudtuk a megfelelő  Bach cseppet kiválasztani, emiatt nem érezzük a hatást,

-nehezen tudunk a változásra odafigyelni , nem vagyunk tudatosak,

-többféle terápia együttes alkalmazzunk egy időszakban , ezért nem tudjuk a hatást felmérni,

-olykor mi magunk nem is érezzük a változást, de környezetünk megkérdezi: mi történt veled …?

-ugyan a megfelelő az esszencia számunkra, de jelen élethelyzetben még nem állunk készen probléma feldolgozásra,

-alapvetően hárítjuk ezt a jellegű gyógymódot, de valaki ránk erőltette vagy a kedvért beszedjük ..

Bármely eset előfordulhat , ezért érdemes végig gondolni, hogy melyikkel állunk szemben és esetleg megtalálni a megfelelő megoldást

 

Hogyan hatnak ránk a Bach virágesszenciák ?

Leggyakrabban a virágterápia  alatt, álmok vagy spontán felismerések formájában szembesülünk annak jótékony hatásával. Egyes szimbolikus jelentésű álmok sokat segítenek érzelmi és lelki zavaraink megoldásban.

Ne feledjük a Bach cseppek katalizátorként működnek , elindítják bennünk a változásokat, de azok  megoldása már a saját szabad döntésünktől függ.

 

Meddig javasolt szedni a Bach cseppeket és mikor érdemes abba hagyni ?

A szedési javaslat  leggyakrabban a következő:

-akut estben 2-3 naptól a 2-3 hétig lehet napi 4×4 cseppet vagy akár óránként is bevenni a kiválasztott virágeszenciákból

-krónikus estben akár több hónapig is eltarthat a kúra, természetesen ez alatt mindig az adott érzelmi állapotnak megfelelő Bach virág keveréket érdemes szedni.

Nincs semmilyen kőbe vésett szabály a Bach virágterápiánál a kúra hosszával kapcsolatban, ezért mindig érdemes addig adagolni, amíg érezzük annak szűkségét. Amikor már elfelejtjük bevenni , akkor nyugodtan felfüggeszthetjük  szedést , majd ,ha szűkségét érezzük újra vegyük elő.